Familie Van Houten
‘Sparringpartner die met verrassende invalshoeken naar het bedrijf kijkt’
Melkveebedrijf Van Houten in Lekkum (FR) krijgt sinds 2015 begeleiding van AGRI-V.A.K. „Ze kijken verder dan de verhouding ruwvoer en krachtvoer en geven echt onafhankelijk advies wat past bij onze situatie. Als we door de stal lopen heeft Henri een scherp oog voor de gezondheid en de mineralenhuishouding van de veestapel. Ook kijkt hij naar meerdere invalshoeken zoals lekspanning en drinkgedrag.”
Het bedrijf van de broers Arjan en Theo en vader en moeder Gjalt en Klazien van Houten bevindt zich onder de rook van Leeuwarden. Ze melken rond de 420 melkkoeien met 6 melkrobots. De monomestvergister op het erf levert groen gas voor de wijk Blitsaerd. Een stikstofstripper zorgt ervoor dat ze de dunne fractie van de digestaat kunnen opwaarderen tot kunstmest.
Saldo draaien met gezonde koeien.”
De melkkoeien blijven echter de belangrijkste basis van het melkveebedrijf. Daar moet het mee verdiend worden. Met 200 hectare grond zijn ze niet volledig zelfvoorzienend om de 420 melkkoeien en 300 stuks jongvee van ruwvoer te voorzien. Daarom zijn de ondernemers altijd aan het rekenen welke producten ze moeten aankopen die passen bij het rantsoen en die saldo-technisch interessant zijn. „Wij willen saldo draaien met gezonde koeien”, stelt Arjan. De productie is daarbij niet leidend al kan die goed meekomen, met ruim 10.000 kilo melk, 4,30% vet en 3,55% eiwit. De koeien worden gemolken met 6 melkrobots
Koeien ‘lezen’
Arjan werkte ruim 10 jaar geleden een poosje op een groot melkveebedrijf in Oost-Duitsland. Daar kwam hij Henri van der Kolk tegen. Het verhaal van AGRI-V.A.K. sprak hem erg aan en eenmaal thuis besloot hij Henri in te schakelen als adviseur. „Henri heeft een hele brede kijk op het bedrijf. Bij een bezoek loopt hij altijd een ronde langs de koeien en wijst op welk signalen de koeien geven. Henri kan de koeien ‘lezen’ en weet precies de aandachtspunten op mineralenniveau te benoemen. Daarnaast kijkt hij naar meerdere invalshoeken zoals de invloed van lekstroom en het drinkgedrag van de dieren.”
Zelf leren sturen
Vroeger was de familie Van Houten gewend dat elke 3 tot 4 weken de voeradviseur het rantsoen berekende. Volgens Arjan kijkt Henri ook mee met het rantsoen, maar wel minder frequent. „Hij daagt ons juist uit om zelf met het rantsoen bezig te zijn. Het was eerst wel wennen maar nu sturen we veel meer zelf bij. Met AGRI-V.A.K. leerden klankborden we over voederwaardes en voerprijzen en welke producten interessant zijn. Zo leerden we de verschillende producten op waarde schatten. Of het nu ruwvoer is of krachtvoer wat je aankoopt, het gaat om de kostprijs van het totale rantsoen. Als je snijmaïs uit elkaar trekt heb je ook stro en krachtvoer. Door grondstoffen scherp in te kopen besparen we op de voerkosten. Voer bepaalt toch wel 30 procent van de kostprijs.”
Scherp voer inkopen
De familie Van Houten voerde jarenlang een PMR-rantsoen, aangevuld met 5 tot 6 kilo krachtvoermeel in de krachtvoerboxen. Dit meel stelden ze zelf samen met diverse grondstoffen. Deze grondstoffen werden in bakken achter de stal gekiept en via vijzels naar de krachtvoerboxen getransporteerd. „Dit beviel ons heel goed. Je kunt scherp krachtvoer inkopen. Sinds we 2 jaar geleden met robots zijn gaan melken, zijn we van dit systeem afgestapt. Meel voeren in robots bleek geen succes. Nu kopen we krachtvoer in via Mijnvoer.nl of laten we onze samenstelling door een van de voerfabrieken maken, die voor een scherpe prijs kan leveren.”
Hulpmiddelen
De koeien op het bedrijf hebben allemaal een oorsensor in waarmee de temperatuur en activiteit wordt gemeten. „We monitoren daarmee de gezondheid en insemineren er blind op. Dit soort hulpmiddelen zijn bij deze omvang gewoon onmisbaar. Maar wat voor hulpmiddelen je ook hebt, je hebt altijd mensen van buitenaf nodig die meekijken. AGRI-V.A.K. is daarbij voor ons heel een belangrijke sparringpartner”, besluit Arjan.
De bakken die werden gebruikt voor het voeren van grondstoffen in de krachtvoerboxen